Yabancı Çalışma İzni

işlemlerinde iş piyasasındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri dikkate alınarak, yabancının ikamet izninin süresi ile hizmet akdinin veya işin süresine göre, belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl geçerli olmak üzere Yabancı çalışma izni verilmekte, bir yıllık kanuni çalışma süresinden sonra, aynı işyeri veya işletme ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izninin süresi üç yıla kadar uzatılabilmektedir.

Yurt dışından yapılan çalışma izni taleplerinin değerlendirilebilmesi için yabancının uyruğunda bulunduğu veya daimi ikamet ettikleri ülkedeki T.C. temsilciliklerine yapılan başvuruyu takiben en geç üç işgünü içerisinde Yönetmelikte öngörülen diğer belge ve formların Çalışma Bakanlığına teslimi zorunludur.
Bu süre aşıldığı takdirde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmamaktadır.

Detaylı incelemeye, yasalara ve bilinen izin verme kriterlerine rağmen Bakanlık, izin talebini bilgi ve belgeleri farklı yorumlama sonunda ret edilebilmektedir.
·
İzin talebinin onaylanması hakkında kurum uzmanlarınca dosya incelenmeden hiçbir makam, kişi veya yetkili izin alınma garantisi veremez.

İzin talebinin yüksek oranda onaylanma şansı, uzman bir kuruluşun ekip çalışması ile hazırlayacağı, inceleme ve değerlendirme kriterlerine uygun bir başvuru dosyası ile mümkündür.

  • Bir başvurunun reddedilmesi halinde bir yıl süre ile yeni bir başvuru kabul edilmediği gibi, takip eden yıllarda yapılan başvurularda, önceki başvurunun olumsuzluğu yeni başvuruyu olumsuz etkileyebilir.

Yabancı Çalışma İzni Başvuru Şekli

TÜRKİYE'DEN BAŞVURU YAPABİLMEK İÇİN:


İkamet izni: Türkiye'de en az altı ay ikamet izni almış olan ve süresi dolmamış yabancı uyruklu personel ve çalışacağı kurum veya kuruluşun bilgi ve belgelerine istinaden doldurulacak formlarla başvurulur.
Türkiye'de ikamet izni olmadan Bakanlığa başvuru yapılamaz

YABANCI ÜLKEDEN BAŞVURU YAPABİLMEK İÇİN:


Çalışma Vize başvurusu:Türkiye'de en az altı ay ikamet izni olmayanlar Türkiye'den başvuru yapamazlar. Çalışma vizesi başvurusunu kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluklarına bizzat yapmaları gereklidir
Bakanlığa başvuru süresi:Konsolosluğu yapılan çalışma vizesi başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde Çalışma Bakanlığına firma ve yabancı tarafından imzalanmış izin başvuru dosyasının teslimi zorunludur. 10 gün geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez

DOĞRU VE EKSİKSİZ BAŞVURU YAPILMASI:


Bakanlık inceleme ve değerlendirme kriterlerine uygun doğru ve eksiksiz hazırlanmış bir başvuru dosyası ile izin alınma şansı en yüksek seviyeye çıkar.
Eksik evrak ile yapılan başvurular, kurumun tarafından olumsuz değerlendirilerek ret edilebileceği gibi, eksik evrak istenmesi ve tamamlanması için kaybedilecek süre sebebiyle izin onay süresini aylarca uzatabilir.
Bu sebeplerle, yabancı personel çalışma izni başvuru dosyasının Bakanlık inceleme ve değerlendirme kriterlerini çok iyi bilen, tecrübeli bir ekip tarafından hazırlanması firma ve yabancı için vazgeçilemeyecek bir ihtiyaçtır.

Yabancı Çalışma Müracatında İstenen Belgeler

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı Yabancılar çalışma izni talep dilekçesi,
Yabancı Personel Başvuru Formu (4 nüsha, son altı ay içerisinde çekilmiş fotoğraflı, işveren ve yabancı personelin orijinal imzalarını içeren. İşveren ve yabancı personelin her ikisinin de orijinal imzasının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış bireysel sözleşme veya işverence yapılan iş teklifinin işçi tarafından kabul edildiğine dair işe kabul belgesi veya onaylı sureti.)
Yurtiçi başvurularda noter onaylı ve Türkçe tercümeli pasaport sureti, yurtdışı başvurularında yeminli mütercim onaylı Türkçe tercümeli pasaport sureti,
Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılar ile Bakanlığın gerekli gördüğü diğer mesleklerde çalışacak yabancılardan noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma sureti,
Türkiye’den yapılacak Yabancılar çalışma izni başvuruları için, geçerli İkamet Tezkeresi, (İkamet tezkeresinin süresinin en az altı ay olması ve başvurunun bu süre içerisinde yapılması zorunludur)
Özgeçmiş (ilişikteki özgeçmiş formatı doldurulacaktır.)
Yabancı personel ve sanatkar çalıştıracak Belgeli Turizm İşletmeleri için:
İş mukavelesi,
Döviz gelirlerine ait belgeler,
Bonservisler (Ciddiyeti konusunda tereddüt yaratan müesseselerin bonservisleri hariç),

YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ İCİN İSTENEN BELGELER

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı çalışma izni talep dilekçesi,

- Son yıla ait, vergi dairesince onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu,

- Kuruluş yabancı sermayeli ise, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği,

- Yabancı uyruklu öğretmen istihdam edecek Özel Öğretim Kurumları için; Kurum Ruhsatı ve Milli Eğitim Bakanlığı onay yazısı suretleri,

- Turizm kuruluşlarının istihdam edecekleri idari personel için varsa Turizm Bakanlığı’ndan alınmış işletme ve yatırım belgesinin sureti,

- Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge,

- Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve Danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu ve yabancı ile yapılan sözleşme örneği.

Yabancı Çalışma İzni İşlemlerinde Başvuruya Ek Belgeler

-Yabancı, ortak temsilcisi ya da kilit personel ise, durumunu kanıtlayan yetkili makamlardan onaylı işverenince verilen belge,

- Vatandaşlık Kimlik Belgesi örneği,

- Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için, vukuatlı nüfus kayıt örneği,

- Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için noter onaylı evlenme cüzdanı sureti,

- Türk soylu olduğuna ilişkin belge,

- Mesleki eğitim diploma ve sertifika örnekleri,

- Bonservis, referans mektubu, görevlendirme yazısı, kabul yazısı gibi diğer belgeler.

Yabancı çalışma izni vizesi

Yabancılar çalışma izni işlemlerinde personelin evrakları
a) Çalışma Bakanlığına hitaben Çalışma izni talep dilekçesi
b) yabancı personel başvuru formu 4 nüsha
c) Pasaportun Türkçe tercümesi ve konsolosluk veya noter onayı
d) Diploma Türkçe tercümesi ve konsolosluk veya noter onayı
c) Özgeçmiş formu 1 ad

Yabancıların çalışma izni işlemlerinde işveren belgeleri
a) Çalışma Bakanlığına hitaben Çalışma izni talep dilekçesi
b) İşyerinde çalışan yabancı ve Türk personelleri gösterir SGK Bildirge Bordo Liste
c) Son yıl Bilanço ve Kar/Zarar Tablosu Vergi Dairesi veya YMM onaylı
d) Yabancı Sermeyeli şirketlerde yabancı hisse yapısını gösterir en son gazete

Copyriht © 2012 | All Register Reserved | acilimpatent.com